Program Grunt to Wiedza

Obecnie w skali kraju 40% gleb ma odczyn kwaśny lub bardzo kwaśny, co obrazuje mapa przygotowana przez Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (IUNG – PIB).

czytaj więcej

Odczyn polskich gleb na podstawie badań programu Grunt to Wiedza

Odczyn polskich gleb na podstawie badań programu „Grunt to Wiedza”. Wyniki badań odczynu polskich gleb, przeprowadzane zarówno przez Grupę Azoty i przez IUNG – PIB w Puławach pokazują, że większość polskich gleb powinna być regularnie wapnowana. Natychmiastowego nawożenia wapniowego do podniesienia odczynu wymaga 40% wszystkich użytków rolnych.

czytaj więcej

ABC nawożenia cebuli

Sukces uprawy cebuli w dużym stopniu jest uzależniony od nawożenia. Jest to gatunek o specyficznych wymaganiach. Cebulę zwyczajną zalicza się do grupy warzyw o średnich wymaganiach pokarmowych. Szacuje się, że do wytworzenia 10 t plonu rośliny pobierają około 20 kg azotu, 5 kg fosforu, 15 kg potasu, 2 kg magnezu

czytaj więcej

ABC nawożenia kapusty

Kapusta głowiasta biała ma bardzo wysokie wymagania pokarmowe i nawozowe, co wynika z ogromnej ilości biomasy, którą wytwarza w trakcie wegetacji. Kapusta bardzo korzystnie reaguje na nawożenie organiczne, jesienne lub wiosenne, w zależności od daty jej sadzenia i kategorii agronomicznej gleby. Pod odmiany późne, sadzone w maju i czerwcu, można

czytaj więcej

ABC nawożenia marchwi

Najlepsze efekty uzyskuje się uprawiając marchew na glebach piaszczysto-gliniastych. Na ciężkich korzenie mogą pękać i rozwidlać się. Gleba powinna być zasobna w próchnicę, dlatego w uprawie marchwi sprawdzają się również gleby torfowe. Złym pomysłem jest uprawa marchwi bezpośrednio po nawożeniu obornikiem, ponieważ istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia połyśnicy marchwianki i może

czytaj więcej

Miękkie według analizy

Analiza gleby przed założeniem wieloletnich plantacji owoców miękkich ma szczególne znaczenie. Może wręcz być konieczna zmiana planów gatunkowych nasadzenia. Nawiązując do sytuacji przytoczonej w przesłanym w tym miesiącu do Państwa dodatku „ABC nawożenia marchwi, kapusty i cebuli”, przyłączam się do apelu o badanie gleby przed założeniem plantacji, a w trakcie

czytaj więcej

Zawartość przyswajalnego magnezu i pH gleb

Ogólnopolski 3-letni program bezpłatnych badań zasobności polskich gleb pt. Grunt to Wiedza realizowany jest Grupę Azoty we współpracy z PKO Bankiem Polskim i Krajową Stacją Chemiczno-Rolniczą. Zainteresowanie rolników tą akcją jest olbrzymie, bo mogą za darmo uzyskać kompletną wiedzę o glebie. Dziwi przy tym, niestety, fakt, że odpłatnych badań wykonuje niewiele

czytaj więcej

Zasobność gleb w przyswajalny fosfor i potas

Pamiętajmy, że uregulowanie odczynu gleb i wiedza o ich zasobności są podstawą optymalnego nawożenia. Przedstawiamy więc dane o zasobności gleb w przyswajalny fosfor i potas przebadanych w programie Grunt to Wiedza. Średnio w kraju bardzo niską i niską zasobność w przyswajalny fosfor wykazuje 33% gleb (szczegóły na wykresie 1), a

czytaj więcej

Czosnek według analizy

Uprawa zgodnie z wynikami analizy to oszczędności na nawozach, lepsza jakość czosnku, ochrona środowiska i spełnianie kryteriów Global GAP. Do niedawna gospodarstwo Pawła Grojca w Prandocinie (gmina Słomniki, Małopolska) należało do typowo rolniczych. Gospodarze trudnili się hodowlą i, podobnie jak wielu w okolicy, uprawiali tytoń. Od 6 lat właściciel uprawia

czytaj więcej